Народните представители отбелязаха Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

...
Народните представители отбелязаха Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.
Коментари Харесай

Народното събрание отбеляза Международния ден в памет на жертвите на Холокоста |

Народните представители отбелязаха Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. По време на днешното съвещание в поредност от заявления парламентарните групи приканиха: " Нека помним! "

" Холокоста е най-тежкият урок по история ", съобщи някогашният външен министър Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) в декларация от трибуната на Народно събрание.

" Спасяването на българските евреи през 1943 година е удивително събитие, показващо човечността и толерантността на българския народ и волята му за правдивост. 43-ма народни представители, отпред със заместник-председателя Димитър Пешев, застават намерено против натиска за депортирането на българските евреи, макар опасността за персоналната си сигурност и политическа орис. Благодарение на напъните на народните представители, безапелационната позиция на Българската православна черква, на интензивността на публични персони, на българските дипломати, на професионални организации, на елементарни жители, президентът цар Борис III се преценява с публичния напън и отхвърля депортирането на повече от 48 000 евреи - български жители, към лагерите на гибелта ", сподели тя.

Захариева прикани всеки да поеме отговорност да подсигурява, че младото потомство ще помни Холокоста и ще е сензитивно и нетолерантно към всички форми на шовинизъм и деформиране на историята.

" В България не имало фашистки режим. Обективният прочит на историята е симптом на зрялост на демокрацията на една страна. Оценявайки обективно историческите събития, не може да се оспорва фактът, че 11 343 евреи са депортирани от Северна Гърция и Кралство Югославия, които тогава са под немска пълномощия. Изразяваме страдание, че не е било допустимо на локалната българска администрация да го спре, макар че опити за това са правени от български жители, от общественици и духови лица ", добави тя.

Виктор Насър в декларация от " Продължаваме промяната " пък съобщи, че " антисемитизмът не е заровен в предишното ".

По думите му пандемията е посочила какъв брой елементарно могат да се популяризират антисемитизъм и тайни теории.

" Нека помним грешките от предишното и да се учим от тях. Нека помним! ", прикани той.

Явор Божанков от Българска социалистическа партия пък съобщи, че спасяването на българските евреи е повод за национална горделивост.

" И през днешния ден има риск популисти и националисти да се изправят против мира. И през днешния ден, в същата страна, Украйна, популацията е на ръба на боен спор. Затова имаме особена отговорност ", разяснява той.

Божанков прикани уроците от предишното да бъдат предадени на бъдещото потомство, с цел да не се повторят занапред тези срамни събития. Той приключи изявлението си с откъс от Кристиан Таков:

" Злото дреме у всекиго от нас. Цивилизационната ни черупка е доста нежна и може да се пропука на най-нечакано място. Прочее, да бдим. Първо върху себе си. "

Хайри Садъков от Движение за права и свободи  пък съобщи, че " с цел да помним, би трябвало непрекъснато да следим и оспорваме изрично актуалните форми на расизъм, дискриминация и ксенофобия и обвързваните с тях прояви на непоносимост, учредени на разлики ".

" Именно неглижирането на сходен вид прояви, подтикващи към ненавист против мними врагове, е в основата на зараждането на фашизма ", добави той.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев пък участва на отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Събитието е проведено от посолството на Държавата Израел и Софийския университет, взаимно с Народното събрание, Министерството на външните работи и Организацията на евреите в България „ Шалом “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР